Jdi na obsah Jdi na menu
 


Snookerové propozice

1. 2. 2009

Obrazek

Pro názornou ukázku turnaje jsem vytvořil malé naučné demo. S ním a tímto článkem byste měli mít již všechny potřebné informace o PB snookerové lize.

 

Milí snookerový nadšenci!

Čas soubojů na 3,5m dlouhém a 1,75m širokém zeleném stole nadešel. Pojďme se nyní podívat, jakým způsobem se bude hrát, a mějte také na paměti, že následující informace nemusejí být konečné. Vždy je tu prostor pro debatu a možnost změnit nastavení turnaje tak, aby vyhovoval co nejvíce hráčům.

Formát soutěže
PB Snookerová liga se bude odehrávat formou turnajů. Každá sezóna bude mít 5 turnajů. Za odehrané turnaje budou hráči podle umístění dostávat body do žebříčku, který po odehrání všech 5 turnajů určí konečné pořadí.
Samotný turnaj bude rozdělen na základní část (hru ve skupinách) a playoff (pavouk). Do skupin budou hráči před každým turnajem nalosováni systémem výkonnostních košů (viz níže). Ve skupině se bude hrát formou každý s každým. Pořadí ve skupině rozhodne o nasazení do pavouka. Čím lépe se hráč umístí ve skupině, do tím pozdějšího kola pavouka bude nasazen.

Výkonnostní koše
Aktuální žebříček rozdělí hráče do dvou výkonnostních košů. Hranice košů by měla protínat žebříček tak, aby horní "polovina" žebříčku měla vždy sudý počet hráčů. Nedojde-li k vymezení hranice košů přesně uprostřed žebříčku, bude se mezi hráči na této hranici, kteří mají stejný počet bodů, losovat o to, kdo spadne do horšího koše.

Skupiny
Do skupin budou hráči nalosováni z výkonnostních košů. Polovina hráčů z Koše 1 půjde do Skupiny A, druhá půlka do Skupiny B. Obě skupiny pak budou doplněny o hráče z Koše 2 opět losem.
Hraje se stylem každý s každým. Zápasy ve skupině jsou předepsány na 3 kompletní framy. Možné výsledky jsou tedy 3:0 nebo 2:1. Celkové pořadí ve skupině určuje po řadě: 1. počet vítězství, 2. +/- bilance framů, 3. vzájemný zápas.

Pavouk
Do pavouka jsou hráči nasazování podle toho, jak skončili ve skupině. Vítězové skupin jsou nasazeni do pozdější fáze playoff, druzí ze skupin musí odehrát o jedno kolo víc, atd. Poslední s předposledními se musejí prokousávat pavoukem od začátku.
Zápasy playoff jsou vypsány na 3 vítězné framy (best-of-5), finále pak na 4 vítězné (best-of-7).

Bodový systém

Vítěz 5000
Finalista 4000
Semifinále 3200(2850)
3.kolo 2500(2200)
2.kolo 1900(1650)
1.kolo 1400
Čísla v závorkách udávají bodový zisk nasazeného hráče (nasazeného do dané úrovně), který v této úrovni vypadne. Jestliže je někdo nasazen např. do semifinále (vítěz skupiny) a prohraje, utrží bodovou srážku a získá pouhých 2850 bodů, zatímco jeho přemožitel, který prošel nižšími koly, shrábne plných 3200 bodů.
Bodové srážky jsou vypočítány vzorečkem: H = U2 – ((U2 – U1)/2), kde U1 je úroveň o jednu nižší než U2. Např. pro U1 = 1.kolo; U2 = 2.kolo; je H = 2500 – ((2500 – 1900)/2) = 2200.

Hráč bude dostávat také bonusové body za výši jeho náběhu.
Náběh Bonus
30+ 50
40+ 100
50+ 500
75+ 1000
100+ 1500
147(155) 2500
+1* 10
* každý bod nad stanovenou hranici, nevztahuje se na náběh 30+, jen od 40+ výš

Například: náběh 33 = 50b. náběh 48 = 180b. protože 40+(100) + +1(10)*8 = 180

Dresscode
Dresscode není stanoven. Můžete přijít, v čem chcete :-) (pozn.: Já budu teda vždycky v dresscode A :-))

Povinnosti hráčů
Každý hráč, který se bude účastnit naší PB snookerové ligy, má povinnost odehrát minimálně 1 soutěžní utkání během 1 týdne. Vyhrazujeme si právo stanovit limit, do kdy se má odehrát celá základní část popř. playoff turnaje. Upřímně však věříme, že se do snookeru vrhnete s vervou a turnaje budou pěkně odsýpat.
Na každý zápas se dotyční hráči sami mezi sebou domluví, kdy a kde zápas odehrají. Prosíme, aby se to také hlásilo na stránky, ať se můžou přijít podívat i diváci.
Během zápasu budou hráči zaznamenávat skóre framů a výše náběhů (pouze vyšší jak 10 bodů) do zápisu o utkání. Bez nich nebude možné počítat statistiky, a to byste jistě neradi :-) Odevzdání zápisu do rukou organizátorů by mělo proběhnout při nejbližší možné příležitosti (např. při nedělním turnaji PB).
Prosíme hráče, kteří zrovna nebudou u stolu, aby dělali svým kolegům rozhodčí, tzn. především nastavovali barevné zpět na jejich body, hlásili výši náběhu (bude-li si to soupeř přát) a hlásili fauly (včetně Faul and a miss).

Faul and a miss
K situaci Faul and a miss jsme zaujali následující stanovisko. Je-li zápasu přítomen rozhodčí, je čistě v jeho kompetenci, jak bude situace na stole vyhodnocovat. Není-li rozhodčí k dispozici, rozhoduje o možnosti přenastavení soupeř, který není na strku - hráč, který není u stolu, dělá rozhodčího, viz výše v Povinnostech hráčů. Pro jednu konkrétní situaci však může "Faul and a miss" zahlásit maximálně třikrát. Pakliže hráč na strku mime i počtvrté, soupeř (toho času rozhodčí) musí hlásit jen "Faul". Velmi doporučujeme přečíst pravidla, za jakých okolností může a za jakých nesmí být hlášen Faul and a miss.

 

Snooker je úžasná hra a já se už teď těším, že se s Vámi střetnu. Držme si palce, ať nám turnaje vycházejí bez zádrhelů, a ať nás snooker baví.

Za organizátory PB Honza L

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Nové zápisy

(Honza L, 25. 2. 2010 22:31)

Upravil jsem soubor pro tisknutí zápisů o utkání. Výše náběhu je nyní 20+ a také nově najdete 4 zápisy na jedné A4.
Takže stahujte přes oblíbené odkazy vpravo nebo rovnou na URL: https://partabilliard.estranky.cz/archiv/uploaded/286

Pravidla

(Honza L, 10. 2. 2009 0:08)

Zároveň prosím a apeluji na Vás, pročtěte si pravidla. Jsou ke stažení vlevo v Oblíbených odkazech. Já se budu snažit dělat rozhodčího na tolika zápasech, na kolika to bude jen možné. Přesto nemohu být všude.
Přeji Vám v této gentlemanské hře hodně úspěchů.

Oficiální vyjádření :-)

(Honza L, 9. 2. 2009 23:59)

Po vyslechnutí všech názorů a zralé úvaze jsme se s Danem shodli na následujících stanoviscích:
1) Počet framů v základní skupině zůstává na kompletních 3 framech.
2) Počet vítězných framů se v playoff zvyšuje na 3, ve finále pak na 4.
3) Faul and a miss je v kompetenci rozhodčího, není-li rozhodčí přítomen, platí pravidlo "třikrát a dost".

V textu nahoře je to popsáno podrobněji. Tímto ukončuji jakékoli debaty nejdříve do doby konce prvního turnaje.
Přizpůsobte se nebo nehrajte :-)

souhlas

(Daniel, 8. 2. 2009 14:09)

v pavouku na 3 (best-of-5), ve finále pak na 4 (best-of-7)

Reakce na Dana s Vojtou

(Honza L, 8. 2. 2009 13:55)

Česká snookerová liga se v základních skupinách hraje na pevný počet frames (1.liga 6framů, 2.liga 4framy), v pavouku se hraje best-of-7 (1.liga) a best-of-5 (2.liga). Pokud mluvíme o profesionálním snookeru a Main Tour, tam se hraje vždy na best-of-něco, v bodovaných turnajích často na best-of-11 a víc (finále MS best-of-35).To jen, abych odpověděl Danovi.
Po tom, co jsem četl všechny komentáře, vážně uvažuji o tom zvýšit počet vítězných framů v pavouku na 3 (best-of-5), ve finále pak na 4 (best-of-7). Počet 3 pevných framů ve skupinách se měnit nebude, to mi už nikdo nevymluví:-) Kdo s tímto návrhem souhlasí?

Vojtovi

(Daniel, 8. 2. 2009 12:48)

ad 3
Ano.. za stavu 2:0 to mas prohrane. Nicmene nejde jen o vitezstvi v zapase, ale taky o to, abychom se ten snooker naucili.. a mozna i o to, ze nas bavi.. podivej se najine, jak jsou jim 3 komletni frames malo :-) Navic mam dojem, ze takhle se klasicky snooker hraje.. na pevny pocet frames.. Honzo ?

3. poznámky

(vojta, 8. 2. 2009 12:37)

1. systém turnaje - bez výhrad, osobně bych upřednostnil systém každý s každým v jedné skupině bez turnajové části, ale nedělá mi problém se přizpůsobit
2. faul and a miss - dle pravidel, maximálně sem dát navíc povinnost hráče, který dostane soupeře do snookru, upozornit, že pozici v případě neúspěchu nechá přenastavit. v případě, že bude zahlášeno, počet přenastavení bych neomezoval. v případě že hráč případné přenastavení nenahlásí, bude pak v případě neúspěchu soupeře muset hrát sám či nechá hrát soupeře.
3. počet framů - radši bych hrál best of 3 než 3 kompletní framy. Chápu že to bude trošku zkreslovat statistiky, ale na poolu to nikomu nevadí tak nechápu, proč by to mělo nějak extra vadit tady. Body za vysoké náběhy nejsou zas tak velké v porovnání s body za umístění. Pokud ovšem plánujete hrát všichni 50 odové náběhy, dobře.. ale hrát poslední frame ikdyž už mám zápas prohraný jen kvůli statistikám mi příjde jako zhůvěřilost

jeste

(Daniel, 7. 2. 2009 14:07)

"Nikde jsem nenasel bodovani za vyhrane framy,ale za zapasy a nabehy.tak by to nemel byt problem,se vzdy pred zapasem dohodnout."..

Vzdyt jsi to sam rekl, jsou body za nabehy atd. Ty se zaznamenavaji do statistiky a urciji poradi v turnaji ! To znamena, ze hrac hrajici vic frames by byl ve vyhode. Rozmysli to, Pavle.

pocet frames

(Daniel, 7. 2. 2009 14:05)

Kategoricky odmitam plovouci pocet frames. Muzeme se bavit o pevnem poctu frames. Soutez ma nejaky format a ten plati pro vsechny. Jinak spolu muzeme rovnou jit hrat jen tak sem tam kazdy s kazdym. A pokud budete mit pocit, ze jste si nezahrali dost, nikdo Vam nebrani hrat mimo soutez dal.

Verte zkusenostem, co s Honzou L. ohledne delky frames mame. Hlasuju pro zkousku na presny pocet 3 frames v prvnim ligovem kole. Pak se uvidi.

vyjadreni k celku

(Pavel M, 7. 2. 2009 13:57)

1) jsem pro hraní dle mezinárodních pravidel, jak se hraje na masters a rozhodci nahradi hraci, co hraji, pokud rozhodci nebude

2) pokud to neprojde, hlasuji pro: pri miss bud hrat nebo nechat hrat soupere, pak pocet viteznych framu si dohodnou vzdy hraci, co hraji spolu, kazdy hraje jinak rychle a vi, jak dlouho mu to trva, jde preci o to,kdo vyhral, ne na kolik framu vyhral. nikde jsem nenasel bodovani za vyhrane framy,ale za zapasy a nabehy.tak by to nemel byt problem,se vzdy pred zapasem dohodnout.

Faul and a miss

(Honza L, 6. 2. 2009 11:27)

Tak už tu máme tři návrhy:
- třikrát a dost
- nehrát Faul and a miss
- hrát/nechat na dohodě soupeřů podle toho, je-li přítomen rozhodčí

Otázka je stále otevřena, vyjádřete se, k jaké variantě se přikláníte, popř. navrhněte novou.

K Jirkovým poznámkám:

(Honza L, 6. 2. 2009 11:24)

ad 1) Na dva vítězné v pavouku myslím pro začátek stačí. Při turnaji, jak říká Dan, se většina hráčů bude snažit vyhrát. To znamená, víc přemýšlí, hrají víc jistot, a délka framu se tím pochopitelně natahuje. Není problém počet vítězných kdykoli zvýšit, ale pro začátek stačí ty dva.
ad 2) Fakt, že si hráč po faulu soupeře řekne, zda bude pokračovat on nebo soupeř, je standardní pravidlo pro každý faul - není to specialita jen Faul and a miss. Toto pravidlo platí neustále. Co se týče přenastavování koulí, nemusí se nutně přenastavovat do naprosto shodných pozic, důležité je, aby oba hráči s přenastavenou pozicí souhlasili. Takže, když se koukáš mimo, nezbude ti než souhlasit s tím, jak to přenastaví soupeř :-)
Díky moc za názor, Jirko, jsi první, který nějak reaguje na dění kolem PB snookeru. Možná za to dostaneš bonbónek :-)

3 framy za 90 min

(Daniel, 6. 2. 2009 9:56)

No, Jirko.. my sice vcera s Honzou taky hrali 5 framu za 2,5 hodiny.. ale uvedom si, ze tak, jakou jsou taci, kteri to neumi a hraji rychle (my), tak pak jsou taci, kteri to neumi a hraji pomalu. A ruku na srdce, frame nekterych hracu se proste za 30 min NIKDY neodehraje :-). A kdyz jsem sledoval na Hajich hrat jine ligove hrace, rozhodne 30 min nebyvalo pravidlem. Toto je k zamysleni. Najde se jeste nekdo, komu prijdou 3 framy malo ?

P.S. V soutezi se lidi vic snazi, vic premysli ..

Faul and miss

(Daniel, 6. 2. 2009 9:52)

Jsem pro tuto variantu - je-li pritomen rozhodci, hraje se faul and miss standardne. Pokud neni, nechal bych to na dohode hracu :-)

pár poznámek :-)

(Jirka P., 5. 2. 2009 21:07)

Měl bych jen dvě poznámky...
Tou první je jestli není málo hrát jen na dva vítězné framy,protože i já a to jsem slabý snookrový hráč odehraju 3 framy za 90 minut.
Ta druhá připomínka se týká faul and a miss.Navrhuju pravidlo které platí ve druhé snookrové lize,že se koule nepřenastavují,ale hráč si řekne jestli chce vzniklou situaci hrát nebo nechá hrát soupeře.
Ruku na srdce kdo neustále kouká na stůl v jakém postavení jsou koule a byl by je schopen aspon přibližně stejně postavit?
Jinak se mi nápad snookrové ligy velmi líbí a i systém je pěkný.
Prosím ostatní hráče aby se vyjádřili a řekli svůj názor.

Propozice

(Daniel, 2. 2. 2009 14:44)

Hezky sepsano.. uvidime, jak rychle odehrajeme sezonu.. :-)

Propozice

(Honza L, 1. 2. 2009 23:51)

Máte tu s předstihem napsány propozice PB snookerové ligy. Můžete se k nim dle libosti vyjádřit. Upozorněte mě, pokud jsem na něco zapomněl, a já to doplním. Pokud se Vám některý z bodů nezamlouvá, navrhněte prosím jiné řešení, ať se domluvíme ještě před začátkem soutěže.