Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nový způsob bodování turnajů, výkonnostní koše

28. 7. 2008

vojta

Koukám na ty statistiky a nemůžu se zbavit dojmu že trošku zkreslují:) rsp znevýhodňují hráče, kteří se v pavouku někam prokoušou narozdíl od těch kteří skončí již v prvním kole. Tak mě napadlo jestli by nestálo za to zavést kategorii pro vyřazovací část ve formě nějakých bonus bodů ( např. úspěšné kolo = jeden bod) protože z těch statistik se vlastně nedočtem jak moc je který hráč úspěšný/neúspešný v play off. Prostě je to takové srovnávání jablek a hrušek když se dává play off a základní část do jednoho pytle. Co vy na to?

Simona reaguje:
24. 7. 2008 (14:44)X

Mame tady novou vyzvu, tabulku, statistiku pro Dana 

Honza L reaguje:
24. 7. 2008 (15:04)X

Hm... tak jsem přemýšlel (ne moc dlouho  ) a musím dát Vojtovi za pravdu, že současné statisktiky vypovídají o jakýchsi globálních statiskitách hráče za celou kariéru, avšak nevypovídají o tom, jestli se hráči zrovna daří, jestli se zlepšuje, nebo to jde s ním z kopce. Toto trochu zohledňuje sloupec Poslední změna, ale ta reflektuje změnu opět oproti výsledkům za kariéru.

Napadlo mě tedy udělat bodový systém podobný tomu ze snookerové Main Tour. Za každou část turnaje by hráč dostával určitý obnos bodů (nejvíc samozřejmě za vítězství) a hráči by pak byly seřazeni v žebříčku podle bodů. Body by se sčítaly za poslední dva měsíce (minulý měsíc a právě probíhající měsíc) a na konci měsíce by někdo byl vítězem celého měsíce. Od toho by se pak mohly odvíjet další možnosti, např. nasazování nejlepší čtyřky do pavouka apod.

vojta reaguje:
24. 7. 2008 (15:34)X

ještě k těm možnostem, co navrhoval honza, totiž nasazování do pavouka, to asi ne. by se to muselo přepočítávat a už akhle je s tím dost práce lidi správně do toho pavouka rozřadit, ale dalo by se to použít pro rozřazení do skupin. ( jakou sou ve fotblo nějaké výkonostní koše, tak něco podobného), aby nevznikaly super silné a super slabé skupiny, jak tomu občas bývá když se to pouze losuje:)

no jak říkám, zvážil bych to:)

Daniel reaguje:
24. 7. 2008 (15:38)X

Pro zohledneni hracovy soucasne formy existuje MESICNI STATISTIKA v rubrice statistiky. Viz. napr. Cervenec 2008. Myslim, ze docela odrazi hracovu soucasnou formu a opira se o vysledky ciste jen z toho mesice. Nesouhlasite?

vojta reaguje:
24. 7. 2008 (16:51)X

No nesouhlasím zcela 

to co zohledňuje ta statistika tak je úspěšnost v soubojích celkem.. nezohledňuje to úspěšnost v play off a kvalitu soupeřů ve skupinách a v play off z čehož pak mohou plynout určité anomálie.. zkusím vysvětlit na modelových příkladech:

1.dvě skupiny po 4, všichni postupují dejme tomu že jsem vylosován do skupiny ve složení: Petr, Dan, Honza L, Lukáš.. každej bod v týhle skupině má doslova cenu zlata.

ikdyž budu nejhorší v prvním kole play off narazím na vvítěze druhý skupiny a třeba ho porazím. v následujícím kole ovšem narazím na staré známé a s turnajem se rozloučím. Jak se to projeví ve statistikách? budu mít max úspěšnost 18% nebo kolik a vítěz druhé skupiny ( lehčí) 92% protože prohraje dejme tomu jen se mnou.. ale ve skupině měl třeba daleko lehčí soupeře..

příklad 2. v případě že ve skupině mám dvě výhry a jednu porážku a nepřejdu přes první kolo tak na tom budu lépe jako kolega ze skupiny který má jen jednu výhru ze skupiny ale prošel přes první kolo. protože jemu se do statistik přičte i neúspěšný zápis z kola druhého.. Takže z čistě intuitivně etického hlediska ten druhý hráč na tom bude bit. protože postup do dalších kol mu de facto snižuje rating ( ani nemluvě o framech - protože riziko že dostanu v pavouku 3:0 je nepoměrně veští než ve skupině 2:0)

Daniel reaguje:
24. 7. 2008 (17:44)X

Predem - diky za hodnotny prispevek do diskuze.
ad 1. Lidi do skupiny losujeme. Nekdo muze mit stesti na lehkou skupinu a pristi turnaj zas smulu.. anebo mit porad stesti.. takhle to mame nastavene. Chceme to zmenit? A jak jinak bychom to mohli delat? Neprijde Vam losovani dostatecne fer?
Jisteze tezka skupina=mensi pravdepodobnost na dobrou statistiku. Kdyz se hraje MS ve fotbale a dostaneme do nejake skupiny Brazilii, Argentinu a Holandsko a Slovaci dostanou Turkmenistan, Kolowraty a Pičín, tak my vypadneme a oni postoupi. REAL LIFE :-) Vidite to nekdo jako problem? Muzeme nas system hrani zmenit, jen nevim, jak .. navrhnete..

ad 2.v podstate totez.
Vysledky ve sportovnim klani se vzdy odviji od kvality soupere. Je treba se s tim smirit. Jisteze muzeme mit smulu a jiny stesti..
Ja s Tebou, Vojto, souhlasim.. je to tak, jak rikas. Ale nevim, co s tim udelat. Ani nevim, jestli bychom vubec meli. Muzeme vymyslet nejakou statistiku, ktera zobrazi hracovu vykonnost v playoff.. muzeme vymyslet cokoliv. Ale k nejakym statistickym handicapum pro slabsi hrace bych se snizovat nechtel. Je to IMHO demoralizujici pro cele bratrstvo a sestry.. :-)

vojta reaguje:
24. 7. 2008 (18:00)X

nesmělý návrh řešení 

1. krok bodovat úspěšnost v play off. jedno kolo jeden bod. v případě že nepostupují do play off všichni tak obodovat bodem i postup.

2. krok. Nasazovat hráče do skupin podle získaných bodů za určitou dobu. dejme tomu se před každým turnajem udělá rating, a podle získaných bodů se nasazení hráči rozdělí do skupin.

třeba ti vyjde tabulka:

Honza L7b

Dan 6b

Petr 3b

Honza k 2b

Vojta 1b

atd..

na místě pak zjistíš že Honza k nedorazil a že se bude hrát na dvě skupiny:

Takže do jedné dáš Honzu L(1) a Mě (5 potažmo čtvrtý), do druhé sebe (2) a Petra (3) a zbytek můžeš provést stejným způsobem nebo rozlosovat. v případě rovnosti bodů se určitě najde nějaké další kritérium..

3. krok tabulka se rozššíří o jeden sloupec ( play off body)
jak se ti to zdá ?:)
Daniel reaguje:
24. 7. 2008 (18:06)X

Zajimave reseni. Budu o tom premyslet. Asi udelame anketu.. podpori nekdo Vojtuv Navrh?

Honza L reaguje:
24. 7. 2008 (19:37)X

Já bych nějakou formu bodového systému zavedl. Ať už Vojtovu variantu nebo moji nebo číkoli jinou. Aspoň bude nějaká změna (hlvaně v databázi  ), možná to bude někoho více motivovat a taky proto, že kolikrát jsem si povzdechl při pohledu na svou základní skupinu, že by to ty výkonnostní koše chtělo  . Navrhuji tedy následující systém, který ve svých základech vychází ze snookerové Main Tour:
Bodování turnajů:

Vítěz 100% např. 5000 bodů

2.místo 80% 4000

1/2finále 64% 3200

1/4finále 50% 2500

WildCard 43% 2150

zákl. část 38% 1900


Toto je nejčastější scénář. Divodá karta (WildCard) se také vždy nechraje, je tam uvedena jen pro případné dotazy. Kdybychom náhodou někdy hráli osmifinále (tzn 16 hráčů v playoff), mělo by právě hodnotu 38% (1900) a základní část by spadla na 28% (1400).
Na konci každého měsíce by se každému hráči spočetly body za poslední dva měsíce a sestavil by se žebříček, který by určoval nasazování do turnajů po celý příští měsíc.

Všichni, kteří přijdou na turnaj, se seřadí podle oficiálního žebříčku a rozřadí se do skupin.
Rozřazování do základních skupin:

Nechť N je počet základních skupin. Potom se z žebříčku vybere první N-tice a každý z této N-tice spadne do jiné skupiny (kdo do které určí los). Dále se vybere druhá N-tice hráců, která se stejným způsobem rozhází do skupin. Postup se opakuje, dokud se nerozřadí všichni hráči.
Jubilejní turnaje (dvacáté, třicáté, atd.) budou ohodnoceny o polovinu více body (7500 za vítězství)
Dost znevýhodněni budou lidé, kteří na turnaje nechodí, což se mi docela zamlouvá  . Za každý turnaj přijdou (resp. nezískají) o body udělované za zákl. část, tedy za účast v turnaji. Je tu samozřejmě možnost pohybovat výše uvedenými procenty za každé kolo a celý systém vybalancovat k dokonalosti a spokojenosti většini členů PB. Je ale třeba mít na zřeteli, že pokud se sníží rozdíl mezi účastníkem a neúčastníkem turnaje, zvýší se rozdíly mezi postupujícími do pozdějších kol.
Takový je můj návrh. Pište dotazy, připomínky, nadávky, zlepsováky, děkovačky, nápady nebo cokoli chcete.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Bodování

(Daniel, 15. 8. 2008 7:27)

Bude zavedeno bodování po vzoru extraligových turnajů v poolu v ČR. Na 21. turnaji Vás s ním já a Honza L. seznámíme. Toto nové bodování bude určovat pořadí do nového systému hraní turnajů - zkrácené double k.o.

Jsem pro Honzuv navrh

(Daniel, 30. 7. 2008 14:19)

upozornění na nový příspěvek

(Daniel , 28. 7. 2008 9:16)