Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prostrčení koule

13. 3. 2009

Ve starších pravidlech bylo:

2.20 Posouzení prostrčení
Pokud je vzdálenost mezi bílou a barevnou koulí menší než je tloušťka jednoho kousku křídy, potom se od rozhodčího očekává zvláštní pozornost. V takové situaci platí následující pravidlo, ledaže rozhodčí může s jistotou prohlásit, že proběhl korektní strk: Pokud bílá koule předběhne barevnou o více než jednu polovinu síly koule, potom jde o faul. (Pokud je bílá koule rychlejší než barevná, potom nutně jde o prostrčení. Neplatí to obráceně, že by byl strk korektní, pokud běží bílá pomaleji než barevná. Prostrčení jsou často zjistitelná podle zvuku.).


Kdo se ujme hledání pravdy o prostrku dle nejnovějších pravidel ? :-)

Daniel

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Where can I find the Administration of partabilliard.estranky.cz ??

(Juliaawkl, 3. 1. 2024 19:00)

Where is the moderator??
This concerns advertising on your site.
Thanks.

CueTable.com

(Daniel, 22. 8. 2009 0:29)

Dosti demonstrativni ukazka DOPLNENA O ZPOMALENE ZABERY zde:

http://talk.cuetable.com/showthread.php?t=5889

Diky

(Daniel, 13. 3. 2009 14:24)

PB dekuje Standovi za objasneni :-)

V nových pravidlech...

(Stanley, 13. 3. 2009 13:50)

...je toto popsáno docela jasně.

6.7 Double Hit / Frozen Balls
If the cue stick contacts the cue ball more than once on a shot, the shot is a foul. If the cue ball is close to but not touching an object ball and the cue tip is still on the cue ball when the cue ball contacts that object ball, the shot is a foul. If the cue ball is very close to an object ball, and the shooter barely grazes that object ball on the shot, the shot is assumed not to violate the first paragraph of this rule, even though the tip is arguably still on the cue ball when ball-ball contact is made.
However, if the cue ball is touching an object ball at the start of the shot, it is legal to shoot towards or partly into that ball (provided it is a legal target within the rules of the game) and if the object ball is moved by such a shot, it is considered to have been contacted by the cue ball. (Even though it may be legal to shoot towards such a touching or “frozen” ball, care must be taken not to violate the rules in the first paragraph if there are additional balls close by.)
The cue ball is assumed not to be touching any ball unless it is declared touching by the referee or opponent. It is the shooter’s responsibility to get the declaration before the shot. Playing away from a frozen ball does not constitute having hit that ball unless specified in the rules of the game.

Z českého překladu:
6.7 Dvojdotek / spící koule
Pokud tágo při strku kontaktuje bílou kouli víc než jednou, jde o faul. Je-li bílá blízko barevné, ale nedotýká se jí, a hlavička tága je ještě na bílé, když ta kontaktuje barevnou kouli, jde o faul. Je-li bílá velmi blízko barevné a hráč jemně olízne tuto barevnou při strku, předpokládá se, že nedošlo k porušení prvního ustanovení tohoto paragrafu, i kdyby se tágo pravděpodobně dotýkalo bílé při kontaktu obou koulí.
Pokud však je bílá s barevnou v kontaktu na počátku strku, je povoleno hrát plně nebo částečně do této koule (s podmínkou, že tato barevná je řádným cílem v rámci pravidel hry). Pokud se taková barevná rozběhne v důsledku tohoto strku, je chápána jako kontaktovaná bílou koulí. (I když je povoleno hrát proti dotýkající se nebo „spící“ kouli, musí se dbát o to, aby nedošlo k porušení pravidel z prvního odstavce, pokud se v blízkosti nacházejí další koule.
Předpokládá se, že bílá není v kontaktu s žádnou jinou koulí, pokud to neuznal rozhodčí nebo soupeř. Je v odpovědnosti hráče na strku, aby si takové uznání před strkem vyžádal. Hraní od spící koule nesplňuje podmínku zásahu této koule, pokud to není uvedeno v pravidlech pro konkrétní disciplinu.

První zářez do rubriky

(Daniel, 13. 3. 2009 13:10)

Snad se Vám líbí.. myslím, že vzhledem k diskuzím na posledním turnaji se jedná o celkem aktuální téma, které se mimochodem v nedávne době obejvilo i na diskuzním fóru ČMBS.